By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies to provide you with content and services adapted to your interests.
 

Szublimációs nyomtatás ajándéktárgy gyártáshoz

A Signdepot több mint 10 évvel ezelőtt elsőként vezette be a magyar piacra a digitális szublimációs nyomtatáshoz és az egyedi fényképes ajándékgyártáshoz szükséges eszközök és alapanyagok nagykereskedelmi értékesítését. Az egyedi reklámtárgyak és ajándékok nyomtatásához semmilyen speciális képzettség nem szükséges és csekély beruházással elkezdhető. Ezért nagyszerű alternatíva lehet szolgáltatás bővítésére reklám és ajándék területen dolgozó vállalkozások részére. Ügyfeleink reklámdekorációs vállalkozások, média cégek, egyéni vállalkozók, nyomdák és nagyformátumú nyomtatással foglalkozó cégek.

 

  Mi a szublimációs nyomtatás?

 

 

A szublimációs nyomtatás a legtökéletesebb minőséget biztosító digitális transzfernyomtatási technológia műszálas textilek, valamint előkezelt tárgyak nyomtatásához.

A technológia lényege a speciális tintasugaras szublimációs festék kémiai tulajdonságában rejlik. A szublimációs tinta összetételénél fogva egy bizonyos hőfok felett (kb. 150°C felett) szublimálódik (szublimáció: kémiai folyamat, szilárd halmazállapotból gáz halmazállapotba alakul) és e folyamat közben a megnyomott tárgyak felületébe transzferálódik. A festékmolekulák a megnyomott tárgy strukturális részévé válik így nyomtatás kitapinthatatlan és tartós minőséget képez.
A szublimációs hőtranszfer elengedhetetlen feltétele a megfelelő alapanyag, mely textilek esetén műszál (általában poliészter), szilárd anyagok (pl. fa, fém, kerámia) esetében speciális szublimációs lakk bevonattal rendelkező felületet jelent. 100% Pamut, bőr vagy kezeletlen üveg, fém, fa és kerámia alapanyagokra sajnos nem lehet szublimációs technikával nyomtatni. A szublimációs nyomtatáshoz kompatibilis lakk általában gyárilag kerül felvitelre a tárgyak felületére de külön is megvásárolható ha egyedi szériát kell gyártani.
Egyéb digitális transzfernyomtatás technikákkal szemben (pl. lézernyomtatóval nyomtatott transzferpapír, vizes transzfer...stb.) itt a végső nyomtatott felület teljesen homogén, élénk színű, a festék kitapinthatatlan és eltávolíthatatlan! Egy konkrét példa: A szublimációs nyomtatással dekorált kerámia bögre nyomtatott felülete ugyanolyan fényes és sima marad mint a nem nyomtatott részén, vagy textilek esetében a műszálas anyagok nyomott felülete ugyanolyan lágy esésű és fényű marad mint a nem nyomtatott részeken! Utóbbira jó példa a fürdőruhák és sportmezek, melyek nagy részét ezzel a technológiával nyomtatják.

 

  Miért a digitális szublimációs nyomtatás a legjobb megoldás egyedi tárgy nyomtatáshoz?

 
 

A legismertebb tárgynyomtatás eljárások:
1. Direkt UV nyomtatóval történő nyomtatás
2. Lézernyomtatóval + transzferpapírral történő transzfernyomtatás
3. Szublimációs transzfernyomtatás
A DTS direktnyomtatók bár produktívak és bármilyen színű és fajtájú bevonat nélküli tárgyra nyomtatnak, de magas költséget képviselnek. A
lézernyomtatóval történő transzfernyomtatás 100% pamut pólók nyomtatásánál ideális, de sokan ezt az eljárást alkalmazzák bevonatos fém és kerámia termékek és poliészter termékek esetében is. Ez utóbbi tárgyak nyomtatásánál (komplett lista itt található) a szublimációs technológia jobb minőséget nyújt beruházási költség, gyártási önköltség, használhatóság, nyomat minőség és élettartam tekintetében egyaránt.

A 3 technológia összehasonlítása részletesebben:

Indulási költségek:

- Lézernyomtató és transzferpapír:
Az indulási költség közepesnek mondható. Színes lézernyomtató A4-es kb. 150e Ft-tól, A3-as kb. 500e Ft-tól! A szublimációhoz képest drágább festék és transzferpapír.

- Direkt nyomtatás:
Kb. 5 - 6M Ft felett induló UV direktnyomtató árak.

- Szublimációs nyomtatás:
Az indulási költség alacsony. Epson tintasugaras nyomtató A4-es kb. 50e Ft-tól, A3-as 130e Ft-tól, olcsóbb SD szublimációs festék és szublimációs transzferpapír.

Munkafázis:

- Lézernyomtató és transzferpapír:
A speciális transzferpapírok nyomtatása kockázatosabb, elakadhat és tönkre teheti a beégető alkatrészt. A hőpréseslésnél a hőkezelés végén a transzferfóliát óvatosan kell lehúzni, nagyobb selejt szám előfordulhat.

- Direkt nyomtatás:
A nyomtatás gyors és egyszerű, de lassú (nyomtató típustól függ). Előkezelés és hőpréses utókezelés sem szükséges.

- Szublimációs nyomtatás transzfer papírra:
Rendkívül egyszerű és gyors. A lézeres transzferpapírhoz hasonlóan kell nyomtatni és lehúzni de a nyomtató meghibásodás szinte lehetetlen, valamint a vasalás végén a transzferpapír egy pillanat alatt lehúzható garantáltan hiba nélkül.

Minőség:

- Lézernyomtató és transzferpapír:
A végső nyomtatott felület kitapintható és kissé mattabb, fakóbb a szublimációs technikához képest. Jó minőségű hőprés és transzferpapírok esetén a nyomott felület tartós lesz de nem éri el a szublimációs nyomtatás tartósságát.

- Direkt nyomtatás:
A megfelelő festék és tárgy esetén a nyomat tartós, kiváló karcállósággal, de a színterjedelem nem éri el a szublimációs festék által nyújtott színek spektrumát! A nyomtatás itt is kitapintható (sőt bizonyos megoldásoknál a festék akár magas, 3D hatású is lehet) de erősebb fizikai igénybevétel esetén (pl. kulcstartó, bögre) sérülhet.

- Szublimációs nyomtatás transzferpapírra:
Jelenleg nincs tökéletesebb digitális transzfer technológia mivel csak a festék transzferálódik. Nincs fóliaréteg és így a nyomott felület tökéletesen homogén, élénk színű és a festéket nem lehet eltávolítani (mosással, kaparással stb.). Egyetlen hátránya, hogy csak a szublimációs nyomtatással kompatibilis anyagokhoz használható. (Fentebb a bevezetőben részletezve). Fehér színű lehet, textil esetén csak műszálas, szilárd tárgy esetén megfelelően előkezelt szublimációs lakkal.

 

  Milyen gépek, kellékek és alapanyagok szükségesek a szublimációs nyomtatáshoz?


 


Epson szublimációs nyomtató1. Epson piezo nyomtatófejes tintasugaras nyomtató:
Ez lehet egy 20e Ft-os A4-es nyomtató vagy akár egy nagyformátumú (A2, A1, A0) nyomtató pl. Epson, Roland, Mutoh vagy Mimaki. Hogy melyik típust kell választani az az alkalmazástól függ. Például bögrék, pólók és más kisebb reklámtárgy szublimációs nyomtatására A4-es nyomtató is elegendő, de nagyobb díszpárnák, asztali zászlóknál már egy A3-as vagy A2-es nyomtató jobban kihasználható. Hagyományos lobogó zászlók, konfekcionálás előtti ruhadarabok, fürdőruha, sportruházat és egyéb nagyméretű vagy nagy volumenű munkákhoz már nagyformátumú nyomtató szükséges (pl. Epson Pro vagy Epson Surecolor széria). A kiválasztott nyomtatóval minden esetben egy speciális szublimációs transzferpapírra kell nyomtatni, ami lehet íves vagy tekercses is. A papírról kerül át a festék a tárgy felületére a hőkezelés időtartama alatt.

 

 Szublimációs festék2. Szublimációs festék:
Az összes Epson piezo nyomtatófejes tintasugaras nyomtatóban használható. Más márkákkal (pl. HP, Canon, Samsung, stb.) sajnos nem kompatibilis. 1000ml-es vagy 200ml-es kiszerelésben rendelhető. Színek: C, M, Y, K, Lc, Lm, R, B, MB, PB, LB, LLB. A cégünk saját SD szublimációs festéke már több száz ügyfelünknél bizonyított 2007 óta. Normál használat esetén garantáltan nem szárad be a nyomtatófej fúvókáikba, valamint élénk színek és rendkívül mély fekete szín jellemzi. A színhelyes nyomtatás érdekében saját ICC profilt készítettünk az általunk forgalmazott Epson nyomtató típusokhoz, így ügyfeleink professzionális szinten használhatják a szublimációs rendszereinket.Szublimációs transzferpapír3. Transzfer papír:

A szublimációs papír egy speciális bevonattal ellátott papír, amely megakadályozza, hogy a szublimációs tinta a papír belsejébe szivárogjon. A megfelelő transzferpapír használatával a szublimációs festék transzfer gyors és tökéletes. Az általunk forgalmazott transzferpapír hőtranszfer ideje jellemzően rövidebb más transzferpapír márkához képest. A gyorsabb festék szublimáció élénkebb színeket is eredményez mivel adott idő alatt több festék kerül a papírról a tárgy felületére. A papírok íves A3 és A4, valamint tekercses kiszerelésben rendelhetők.


 

 

 

 Szublimációs hőprések4.
Hőprés:
A hőprés a megfelelő nyomással és hőfokkal vasalja át a szublimációs transzferpapírról a nyomatot az üres tárgy felületébe. A hőpréseknek több kategóriája létezik a felhasznált anyagok és méretek tekintetében:
- Sík hőprések: Póló, egérpad, puzzle, párnahuzat, póló és egyéb sík tárgyak transzfer vasalására használható. Több árkategóriában értékesítünk vasalógépeket a gyártási mennyiségtől függően. A BASIC hőprés kategória kezdő vállalkozásoknak kisebb darabszámra ajánlott, a PRO folyamatos használatra. A PRO szériánál a kézi működtetésű típusok mellett automatikus működésű dupla asztalos hőprés is rendelhető, amely nagy mértékben növeli a vállalkozása produktivitását!
- Speciális formájú hőprések: Léteznek olyan nyomtatható szublimációs tárgyak melyek formájukból adódóan nem nyomtathatók sík hőprésben. Ezekhez külön vasalógép szükséges. Baseball sapkához íves felületű hőprés, ezen felül tányér hőprés és bögre hőprés.
- Combo hőprések: A combo hőprés a legolcsóbb megoldás ha különböző reklámtárgyak szublimációs nyomtatásához univerzális hőprés megoldást keres! Fontos megjegyezni, hogy a multifunkciós hőprés csak kezdő vállalkozásoknak, néhány 10db-os napi darabszámig ajánlott. A combo hőprés külön csatlakoztatható részegységeket tartalmaz. Sík fűtőlap, bögrefűtő palást, sapka fűtőlap és korong alakú fűtőlap tányérokhoz.
- 3D szublimációs vákuum hőprés: A vákuum hőprés vákuumot képez a nyomtatandó termék körül, így a transzferpapír még egyenetlen vagy íves felületre is rásimul. Ezáltal 3 dimenziós nyomtatást igénylő tárgyak is nyomtathatók kiváló fotóminőségben. Ez a gép is univerzálisnak tekinthető, mint a combo hőprés ugyanis bögrét, tányért, sík tárgyakat egyaránt képes hőkezelni.
- Tekercses szublimációs hőfixáló gép: Nagyobb volumenű, tekercses szublimációs textilnyomtatásához ideális. A nagyformátumú nyomtató alatt online módban folyamatosan fixálja a szublimációs festéket a tekercses textil anyagok felületébe. Két típusa létezik: fűtődobos hőkezelő (un. kalander) és infra fűtőelemekkel rendelkező hőfixáló gép. A kalandernél a fűtőegység közvetlen kapcsolatban áll a nyomtatandó textillel (a textil ráfeszül a 180 C° fokos forgó dobra) és szublimációs transzferpapírral, amíg a infrafűtésű típusnál a fűtőszálak nem érnek a nyomathoz és a textilhez. Mind a két típus hasonló minőséget és nyomtatási sebességet produkál, de az infrafűtésű típus áramfogyasztása kisebb!

Szublimációs alapanyag5. Üres reklámajándékok, textilek:

Néhány példa üres szublimálható termékeink közül: kerámia bögre, üveg bögre, kulcstartó, öngyújtó, tányér, kirakó (puzzle), egérpad, díszpárna, fehér póló, női felsők, sportmez stb. Ezeken kívül (ahogy megrendelőinknél tapasztaltuk) rengeteg alkalmazási területe lehet még a szublimációs nyomtatásnak. Az egyetlen kritérium, hogy az adott felület megfelelően kompatibilis anyagból legyen és elviselje a magas hőfokot (150-180°C) jelentős alakváltoztatás nélkül legalább 20-100 másodpercig.

 

 


 

  Milyen önköltséggel lehet számolni szublimációs termékek gyártásánál?

 


Induló alapanyag költségek:
- SD Szublimációs festék:
7.200 Ft/200ml
- Transzferpapír:
31 Ft/A4 (tekercses kiszerelésben is kapható nagyformátumú nyomtatókhoz)
- Üres reklámajándékok:
A komplett listát nézd meg itt!
Átlagos fotók nyomtatásánál kb. 0,6 - 1ml tinta fogy el A4-es méretű nyomtatásnál, vagyis a tintaköltség az általunk forgalmazott szublimációs tintával csupán kb. 22 - 36 Ft/lap!


KALKULÁCIÓ 12db EGYEDI FÉNYKÉPES BÖGRE GYÁRTÁSRA
(teljes külső felületen nyomtatva)


- Transzferpapír költség:
124Ft (1db A4-es papíron 3db 20x9cm-es fotó, kb. 10 Ft/bögre)
- Tintaköltség:
 120 Ft (10 Ft/bögre)
- 12db üres 3dl-es fehér szublimációs bögre:
 3240 Ft
ÖSSZES KÖLTSÉG: 3484 Ft + Áfa


Az egyedi (nem széria gyártott) fotós bögre átlagos kiskereskedelmi eladási ára 1.500 - 2.500 Ft + Áfa körül alakul, így a szublimációs rendszerrel könnyedén kitermelhetünk kb. 14.500 - 26.500 Ft hasznot a 12db fotós bögre készítésekor. A művelethez csupán 30 percre van szükség! (grafikai szerkesztés és nyomtatási idő nélkül)

A szublimációs bögrén kívül több száz egyéb kerámia, fém, üveg, műanyag és textil üres szublimálható termék rendelhető a Signdepot webáruházából, melyek szintén alkalmasak a szublimációs nyomtatásra. A legtöbb termék raktárról rendelhető és 1 munkanapos határidővel szállítjuk.