By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies to provide you with content and services adapted to your interests.
 

RICOH Ri 100 direkt textil nyomtató teszt és AKCIÓ

RICOH Ri 100 direkt textil nyomtató teszt és AKCIÓ
Találkoztunk már sokféle direkt textil nyomtatóval. De olyannal, ami ennyire egyszerűen kezelhető, bármilyen előképzettség nél­kül, ráadásul ennyire kedvező áron – eddig még soha. Kompakt, megbízható technológia, kis helyigénnyel, könnyen kezelhető szoftver és kiváló nyomatok: ez a Ricoh Ri 100 a Signdepot-tól!

Válaszd a világ legegyszerűbben használható pólónyomtatóját hatalmas kedvezménnyel! Vagy vásárold meg hőkezelő szettel csak a készlet erejéig 160 000 Forint kedvezménnyel!

   

RICOH Ri 100 direkt textil nyomtató a Signdepot kínálatában

Megérkezett a nyomtató, amire mindenki várt!

Azon kapom magam, hogy megint Jászberény felé döcögök. És megint egy újdonság miatt, amit a Signdepot Kft. forgalmaz, ez pedig nem más, mint a világ legkisebb DTG nyomtatója, 399 x 698 mm méretben, a neve pedig RICOH Ri 100. Na, de ne szaladjunk előre, min­dent csak szép sorban…

A Ricoh a világ egyik legfontosabb gyár­tója a tintasugaras nyomtatófejek szeg­mensében. A cégnek szinte minden nyomdaipari feladatra van megoldá­sa – a direkt textil nyomtatás területére azonban nemrég léptek be az Anajet márka felvásárlásával. Elsőként na­gyobb méretű DTG nyomtatókat hoztak piacra Ri 6000 és Ri 1000 típusnévvel. Most azonban itt az Ri 100, amely való­ban a textilnyomtatás piacára történő biztonságos belépés lehetőségét kínál­ja bárki számára mind ár, mind pedig termelési tulajdonságok tekintetében.

Manapság minden nyomdai szolgál­tató és dekorációs cég találkozik olyan igényekkel, ahol például egy rendez­vény – akár futóverseny, vagy céges csapatépítő – helyszínén kellene gyor­san, kreatív és jó minőségű, egyedi grafikával, vagy akár fotóval nyomta­tott pólókat gyártani, amit aztán bár­ki hazavihet. Nos, a Ricoh Ri 100 pon­tosan erre képes: kiváló minőségű, tartós nyomatok fehér, vagy világos színű, pamut alapanyagú pólókra, pu­lóverekre, táskákra, pólóingekre, pár­nahuzatokra…

Miből lesz a cserebogár…?

A Sign and Display magazin elsőként tesztelte a Ricoh Ri 100 nyomtatót. Lássuk hát a teszten szerzett tapasz­talatainkat!

A Ricoh Ri 100-ról első ránézésre nem feltétlenül tudom megállapítani, hogy vajon egy átlagos asztali nyom­tatót látok, vagy egy dtg nyomtatót. A gép ugyanis annyira kis méretű (40 cm x 70 cm), és csupán 24,99 kg, hogy ezen paramétereivel egyáltalán nem kelt feltűnést… sokkal inkább az álta­la elérhető lehetőségekkel! Ráadásul kompakt kivitelének köszönhetően tényleg könnyedén mozgathatjuk – tehát elfér egy kis copy shopban, de magunkkal vihetjük akár egy szabad­téri futóversenyre, vagy más rendez­vényre, hogy aztán ott szolgáljuk ki vele a nagyérdemű közönség minden egyedi kérését!

A félreértések elkerülése érdekében egyvalamit már az elején érdemes tisz­tázni: a Ricoh Ri 100 fehér festéket nem nyomtat, ezért kizárólag fehér, vagy vi­lágos színű alapanyagok nyomtatására képes, színes nyomatokkal. Nyomtat­hatunk vele fotót, vagy grafikát, A4 mé­retben, álló vagy fekvő formátumban, mindezt viszont nagyon egyszerűen, gyorsan és remek minőségben.

A dtg technológiának köszönhetően a nyomtatáshoz nincs szükség transz­ferpapír használatára, és különösebb anyagismeretre sem. A festék közvet­lenül a textil anyagba jut, így a nyoma­tunk nem tapintható, rugalmas és mo­sás álló lesz. Mivel a nyomtatáshoz sima felületre van szükség, ezért a nyomta­tóhoz szükségünk lesz egy hőprésre – amelyből választhatjuk a Ricoh gyárt­mányát, vagy bármely más hőprést.

A folyamat röviden így néz ki:

  1. elővasalás – 2. nyomtatás – 3. utó­vasalás

Mondjam részletesebben? Igazából az is mindössze 5, ráadásul egyszerű lépés:

  1. Lépés – Grafika

Kiválasztom a szoftverben a nyom­tatni kívánt fotót/grafikát, illetve egy egyszerű vagy speciális tervezőt. Az egyszerű tervezőben kiválaszthatom, hogy milyen ruhadarabot akarok meg­nyomtatni, illetve hogy álló vagy fek­vő grafikát szeretnék használni. Beál­lítom a minőséget. A szoftver teljesen magyar nyelvű (a menüben összesen 17 különféle nyelv érhető el) – tehát minden lépés egyszerű és jól érthető! (A gép magyar nyelvű használati út­mutatóval is érkezik és a szoftver mel­lett a kezelőfelülete is magyar nyel­vű.) Ha azonban magányos farkasként a magunk útját akarjuk járni, akkor RIP szoftver nélkül, közvetlen tudunk nyomtatni, akár Windows-ból is.

  1. Póló elővasalása

A nyomtatni kívánt pólót először elő­vasalom, hogy a felülete egyenletesen sima legyen.

  1. Póló behelyezése

Az elővasalás után behelyezem a nyomtató tálcájába. A megadott jelzé­sek alapján beállítom, hogy álló, vagy fekvő grafikát nyomtatok rá, majd rá­hajtom a keretet, hogy ne mozduljon el. A gép azonnal jelzi, ha valamit nem megfelelően illesztettünk be, vagy bár­mely része nincs lezárva. A tálcát csak behelyezzük, és a gép húzza be. A ma­gasságot automatikusan beállítja és egy lézer segítségével jelzi, ha az anyag túl magas (pl. a behelyezésnél meg­gyűrődött), így elkerülhetjük a nyomta­tófejek sérülését.

  1. Nyomtatás

Elsőre el sem hiszem, de a nyomtatás tényleg összesen 2 perc! A pólót beto­lom a tálcával, nyomtatok és kiveszem a kész nyomatot!

  1. Fixálás

Fontos, hogy a nyomtatás után még egyszer betegyem a hőprésbe vagy a nyomtató saját fixáló egységébe. Ott még egyszer vasalom és kész az egye­dileg nyomtatott póló!

A szoftverben még van lehetőség egyéni kreatív ötletek megvalósítására. Ha például van egy rendezvény, ahová meghívjuk Korda Gyuri bácsit, akkor fotózkodhatunk egyet a mesterrel, amint együtt énekeljük a Mamma Maria című slágert, majd aláírathatjuk vele a fotót, és csodás közös szelfinket így, aláírva nyomtathatjuk rá a pólónkra. Hát nem gyönyörű ajándék ez? Szerintem bárki szemére könnyeket csal akár ilyen, akár olyan indokból! Beállíthatjuk a nyomtatandó grafika fényerejét, illetve kontúrjait megtarthatjuk élesen, vagy el is moshatjuk, a nyomtató szoftverében található emojikkal is vicceskedhetünk, de írhatunk és rajzolhatunk rá bármit, amit szeretnénk. A nyomtatásra kerülő grafkát a készülék layerenként kezeli. A kész grafikát természetesen lementhetjük, és bármikor előhívhatjuk. Az Ri 100 festékkonfigurációja cián, magenta, sárga, fekete (CMYK). A festékkazetták cseréje egyetlen mozdulat. Mivel fehér festéket nem használ, így nem áll fenn a festék beszáradásának veszélye sem. A rendszeres időközönkénti karbantartás más ipari DTG nyomtatókhoz képest szinte gyerekjáték. A kijelzőn látható a festékkazetták töltöttségi szintje. A menüből egyszerűen indíthatunk egy fúvóka tesztet, amelyből látjuk, hogy minden fúvóka megfelelően működik-e. A nyomtatóhoz elérhető a Ricoh saját hőfixálója az alábbi paraméterekkel, de valójában bármely sík hőprés megfelel a célnak!

RICOH HŐFIXÁLÓ

Rögzítés módja: Érintésmentes melegítés Nyomtatás módja: Kontakt megjelenés Rögzítési idő: 3 perc* Préselési idő: 30 másodperc* Áramforrás: 220 – 240 V, 50/60 Hz Energiafogyasztás: Kevesebb mint 1300 W Maximális Hőmérséklet: 180°C

Gyorsan megtérülő beruházás

A Ricoh Ri 100 dtg nyomtató ára annyira arcpirítóan alacsony, hogy én le sem merem írni – inkább rábízom a forgalmazóra! A viccet félretéve, ezzel a nyomtatóval tényleg kiváló megoldást vásárolhatunk, alacsony beruházási költséggel, amellyel aztán kreatív termékek nagy választékát gyárthatjuk, professzionális nyomatokkal dekorálva. Ezzel a készülékkel nagy piaci előnyre tehetünk szert, hiszen saját gyártásban, gyorsan tudunk reagálni vásárlóink egyedi igényeire. A személyre szabott ruházati termékek pedig manapság igen nagy népszerűségnek örvendenek. A Ricoh Ri 100 hazánkban kizárólag a Signdepot Europe Kft. forgalmazásában érhető el, akik készítettek is egy jól átlátható honlapot, ahol egyszerűen és gyorsan megismerkedhetünk ezzel a nyomtatóval az alábbi címen: www.ricoh-polonyomtato.hu

Az eredti cikk a Sign and Display magazinban olvasható.